Haagsche Studenten Vereeniging | Vereeniging Geschiedenis Algemeen | Haagsche Studenten Vereeniging
Al meer dan 85 jaar is de Haagsche Studenten Vereeniging een bepalende factor in het Haagse studenten- en verenigingsleven. Kies Haagsch, Kies HSV, Kies studeren zoals het hoort.
Den Haag, Studeren in Den Haag, Studenten, vereniging, studenten vereniging, studenten vereniging den haag, vereniging den haag, corps den haag, corpera den haag, den haag studentenstad, studeren den haag
16014
page,page-id-16014,page-child,parent-pageid-16010,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ms-guest,ms-0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

GESCHIEDENIS DER H.S.V.

Het initiatief tot oprichting van de Vereeniging zou zeer zeker genomen kunnen zijn op een zonovergoten dag ergens ver eind jaren ’20, door een vijftal Leidse studenten. Olijk, vrolijk en plichtsgetrouw gezeten in de zogenaamde ‘Gele tram’, reizend vanuit hun woonplaats richting de Universiteitsstad. Van 23 juni 1923 tot en met 9 november 1961 verzorgde deze tramlijn namelijk de interlokale verbinding tussen Den Haag – Wassenaar – Leiden. Ook waren er lijnen voor Den Haag – Rijswijk – Voorburg en Den Haag – Rijswijk – Delft: de Haagsche spoorstudent was op deze manier van alle gemakken voorzien.

Vrijdag 1 februari en – uiteindelijk – zaterdag 2 februari 1929 werd het initiatief omgezet in een daad, en was de oprichting van de Haagsche Studenten Vereeniging een feit. In eerste instantie waren de studentenverenigingen uit de universiteitssteden niet gelukkig met een nieuwe concurrent in deze nota bene niet-universitaire stad: gezamenlijk verstoorden zij de oprichtingsvergadering van 1 februari met een grote inval…. De H.S.V.’ers lieten zich echter niet klein krijgen, en zo werd een dag later alsnog de Vereeniging opgericht: io vivat!